Tygpåsar av ekologisk bomull - en tillbakablick

Tygpåsar av ekologisk bomull - en tillbakablick
Läs här om den fascinerande utvecklingen av påsar - från uppfinningen av den första papperspåsen till dagens olika alternativ. Från Margaret E. Knights innovativa papperspåse med platt botten till framväxten av plastpåsar och det ökande intresset för biologiskt nedbrytbara och återanvändbara tygpåsar.
  • Det var Margaret E. Knight som uppfann den första maskinen för att tillverka papperspåsar med platt botten. Denna design gjorde påsarna mer robusta och användbara för att bära tyngre föremål.

  • Plastpåsar tog över marknaden på 1980-talet och har sedan dess dominerat påssindustrin. Den första plastpåsen i sin moderna form skapades av Sten Gustaf Thulin 1965 och började snabbt bli vanlig.

  • På 1990-talet började man uppmärksamma de skadliga effekterna av plast, särskilt i våra hav. Plastavfall och skräp blev ett allt större problem.

  • För att minska användningen av plastpåsar har många länder implementerat förbud mot produktion, användning och försäljning av plastpåsar. Irland och Bangladesh var de första länderna att införa sådana lagar år 2002.

  • Biologiskt nedbrytbara påsar, även kallade bioplastpåsar, utvecklades som ett miljövänligt alternativ till plastpåsar. Dessa påsar bryts ner snabbare i naturen och kan bidra till att minska miljöpåverkan av plastavfall.

  • Återanvändbara påsar, såsom tygkassar, återanvändbara plastpåsar, komposterbara påsar och hampapåsar, blir allt populärare som alternativ till plastpåsar. Detta indikerar en minskad användning av plastpåsar i framtiden.

Här i Sverige infördes plastpåseskatten 2020 vilket bidrog till en miskning av användningen. Under 2022 ökade förbrukningen av plastkassar i Sverige något. Totalt tillverkades eller fördes in 206 miljoner plastkassar på marknaden, varav 176 miljoner var de tunna plastkassar som omfattas av EU:s minskningsmål. Förbrukningen av vanliga plastkassar var 17 per person, en svag ökning från tidigare år. Skatten på plastkassar, införd 2020, har haft en tydlig effekt på minskningen av förbrukningen. Andra faktorer som påverkat är förändrade köpbeteenden på grund av pandemin och ökad medvetenhet om plastens miljöpåverkan.

 

(www.naturvardsverket.se)

(https://blog.mdpi.com/)

LÄS MER

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer publiceras när de är godkända